Pilih Minyak Yang Baik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Ramai yang berdiet fikir untuk menurunkan berat badan, perlu mengamalkan makanan yang rebus dan kukus sahaja. Makanan bergoreng mesti dielakkan sama sekali. Ada juga benarnya sedikit, tetapi tidak perlulah sampai menggelak terus makanan bergoreng. Sesekali boleh juga menikmatinya. Sebenarnya, ia bergantung kepada minyak yang anda gunakan untuk menggoreng.
Di bawah adalah senarai minyak dan peratus kolestorel yang terdapat dalam minyak tersebut:

Jenis Minyak

% Saturated Fat (lemak tidak baik)

% Polyunsaturated Fat (lemak baik)

% Monosaturated Fat (lemak baik)

Minyak Kanola

6

36

58

Minyak Safflower

9

78

13

Minyak Matahari

11

69

20

Minyak Avokado

12

14

74

Minyak Jagung

13

62

25

Minyak Zaitun

15

11

73

Minyak Soya

15

61

24

Minyak Kacang

18

34

48

Minyak Sawit

51

10

39

Minyak Kelapa

92

2

6

Minyak Mentega

66

4

30


Melalui jadual di atas, tahulah kita bahawa minyak yang baik untuk kita adalah minyak yang mengandungi monosaturated dan polyunsaturated fat lebih banyak berbanding yang mengandungi saturated dan trans fat.

p/s: Walau bagaimana baik sekalipun minyak tersebut, anda disarankan agar tidak menggunakan minyak yang sama berulang kali.

sumber:Majalah Wanita (22 Mei 2009)

1 komen:

maslemon said...


slm za..

ada peluang gn lptop aku gunakan ms tuk berblog.Sama2 lah kita menjaga kesihatan kita semoga kita dianugerahkan badan dan akal yang sihat...Amin..



Post a Comment


Blog Widget by LinkWithin