Selamat Hai Raya AidilAdha


Salam Aidildha buat semua..
Jangan makan daging banyak sangat yee..nanti darah bisa naik dong... ramai pulak orang akan mengamuk nanti..hehehhe. Jangan lupa juga berkunjung ke rumah sanak saudara untuk bermaaf-maafan. Bukan raya puasa jer kita sibuk bermaaf2an. Raya haji pun digalakkan, malah tiap2 hari pun kita disarankan memohon maaf sesama muslimin dan muslimah. Pada sesisapa yang pulang beraya ke kampung tu, jangan lupa check dulu keta anda, berhati2 memandu, sekarang ni jalan2 banyak licin..Ingatlah orang2 yang tersayang yee..Aku juga akan balik kampung esok.
Selamat Hari Raya & Maaf Zahir dan Batin buat semua blogger.


Baca Selanjutnya

Sanggup Kah Korang Pakai?

Salam...

cuba you all tgk gambar fashion kasut kat bwh ni..
macam2 pesen, agak2nyer berani tak you all pakai?..
hehhehe..dah terlebih kreatif diaorg yee..
kalo nak tgk benda2 pelik kat dunia ni, apa kata korang jengah web nih.. strange world



eee...tak sakit kerr?


ish..geli geleman aku nengoknya



yg ni boleh dipertimbangkan...



Baca Selanjutnya

Monthly Check Up

Salam buat semua...
Lama betul aku tak berblog...kalau online pun just layan facebook .. nak2 game2 kat fb hehehhe...asyik masyuk la jawabnya....pagi ni cuaca sejuk..awan hitam nampaknya sudah mdekati...nak hujan la tu jawabnya. semalam pun hujan lebat...Mengikut ramalan cuaca juga kata hujan akan berterusan hingga esok..Tapi Nsb baik la air tak naik sangat....Minggu depan dah nak balik kampung..Mintak2 ler..tak banjir minggu depan..kalo tak tak dpt la nak balik pasal area Hulu Terengganu, Besut Kuala Terengganu selalu naik air...

Semalam aku ke klinik desa Sura...biasa lah monthly check up...Selepas hantar Damia ke sekolah terus ke klinik, ingatkan kalau awal orang tak ramai lagi..rupa2nya dah ramai..tp tak ler ramai sgt...aku turn yang ke lapan....sementara menunggu tu borak2 la dgn akak2 kat situ...ada macam2 criter..ada yg HB terlalu rendah, hanya 8.2 bacaannyer..bahaya tu...bulan lepas bacaan Hb aku 10.8...Mintak2 ler kali ni ok...bila dah turn aku, misi pun check lah..tekanan darah normal...then HB....heheheh Alhamdulillah 11.2, dah naik la tu..tak kena 'pen merah' dah..Lega..Masuk bilik pemeriksaan cam biasa la check perut...dengar denyutan jantung baby...semua ok. Misi tanya gak pasal persiapan bersalin...baju2 baby pun aku tak beli lagi...hujung minggu ni kena la beli barang2 basic..prepare, mana la tau kot2 terberanak bulan ni ke..kita tak tau kan?List dah buat minggu lepas lagi. balik raya nanti baru nak shopping brg baby kat kota bharu..baru syok shopping..Kat sini tak banyak choice.Semalam gak aku kena suntik kat bahu..untuk kancing gigi...Lenguh2 bahu ni dibuatnya..


Cik Misi juga bgtau yang sekarang ni musim penyakit Taun, jangan minum ais la, kalau nak sangat buat sendiri dengan air masak..Tu la ais kat kedai ni bukan terjamin pon kebersihannya. .Bukan setakat ais saje yang tak terjamin kebersihan kalo kat kedai, Apa yang kita nampak bila dah terhidang dalam pinggan tu, makanan yg cukup menyelerakan dan bersih jer. Tapi semasa proses penyediaan tu kita tak tau apa di sebaliknya kan?...Beringat la kalo makan kat kedai pon..pilih kedai makan yang betul2 terjamin kebersihannya.

P/s: Esok genap 100 hari pemergian Ustaz Asri (Rabbani)


Baca Selanjutnya

Tiada arahan bai'ah cerai talak tiga

KUALA LUMPUR 9 Nov. - Pas Pusat mengakui mengamalkan konsep bai'ah sebagai akujanji dan taat setia kepada parti tetapi secara rasminya tiada arahan cerai talak tiga jika wakil rakyatnya keluar parti.

Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali berkata, dakwaan amalan itu dipraktikkan secara meluas adalah tidak benar dan pihaknya yang memandang serius perkara itu sedang melakukan siasatan lanjut.

"Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah mengarahkan saya supaya menyiasat perkara ini dan siasatan lanjut sedang dijalankan kerana Pas Pusat tidak pernah mengeluarkan sebarang arahan rasmi untuk bai'ah cerai talak tiga.

"Kita memang ada bai'ah untuk memberikan taat setia kepada parti sebelum kita melantik mana-mana pihak mewakili parti tetapi tidaklah sebagaimana yang dilaporkan," katanya kepada ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Khamis lalu, Ahli Parlimen Shah Alam dari Pas, Khalid Samad mengesahkan wujudnya amalan bai'ah di kalangan calon wakil rakyat parti itu bahawa akan jatuh talak tiga kepada isteri masing-masing jika mereka keluar parti.

Bagaimanapun, Mustafa ketika ditanya apakah teks penuh bai'ah taat setia kepada Pas yang perlu diucapkan oleh wakil rakyat itu berkata, beliau tidak mengingatinya dengan jelas.

Mengenai adakah pihaknya telah berjumpa atau memanggil Khalid untuk mendapatkan penjelasan mengenai pendedahan yang dibuat oleh adik kepada Ahli Parlimen Johor Bahru, Datuk Shahrir Samad itu, katanya, perkara itu belum dilakukan.

"Belum lagi, saya tidak jumpa atau hubungi dia. Kita tidak meletakkan sebarang tempoh masa tertentu untuk menyiapkan siasatan ini kerana yang penting siasatan rapi akan dibuat," katanya.

Dewan Muslimat Pas sebagai reaksi daripada kenyataan Khalid itu telah mempertahankan amalan bai'ah cerai talak tiga yang disifatkan mampu membela wanita dan secara tidak langsung dapat menguatkan azam pemimpin Pas yang menang pilihan raya untuk terus komited kepada perjuangan parti.

Ketuanya, Nuridah Mohd. Salleh menegaskan, pihaknya tidak menolak amalan itu kerana sangat memahami mengapa bai'ah dilakukan iaitu demi memperteguhkan parti.

Beliau berkata, amalan bai'ah yang diperkenalkan kepada calon Pas lelaki sejak pilihan raya 2007 itu tidak bermaksud merendahkan wanita dan menggalakkan perceraian, tetapi sebaliknya sebagai cabaran kepada lelaki berjuang menguatkan syiar Islam.

Antara pemimpin Pas yang mengakui telah melakukan bai'ah cerai talak tiga ialah Setiausaha Pas Selangor, Mohd. Khairuddin Othman yang melafazkannya semasa dipilih sebagai calon pilihan raya untuk Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih dan DUN Paya Jaras tahun lalu.

Beliau berkata, bai'ah itu yang disediakan Dewan Ulama Pas akan dibaca beramai-ramai di hadapan Pesuruhjaya Pas negeri sebelum pilihan raya berlangsung.

http://www.utusan.com.my/utusan


Baca Selanjutnya

Bola Sepak Kelantan Dan Penyokongnya

PEMAIN Kelantan meraikan kejayaan ke final Piala Malaysia menerusi agregat 5-1 selepas menewaskan Perlis 3-1 di Stadium Utama Kangar, malam tadi.


Salam...N3 kali ni nak citer pasal sukan...pasal bola sepak...lagipun dah dekat Piala Malaysia ni, negeriku layak utk ke final dan akan bertemu dgn N9 pada 7hb ni kat Satdium Bukit Jalil...aku bukan follow sgt pasal bola ni, time ada mood tgk gak...tp yang Kelantan main la....dasat gak semalam ekk...belum start game penonton dah mula baling2 barang hinggakan 2 org dikejarkan ke hospital...telebih emosional la penonton ni...tak profesional langsung...walaupun aku ore kelate, tp aku tak suka dgn sikap penyokong kelate yang memang dikenali dgn sikap panas baran...asal ada game Kelantan je mesti berlaku kekecohan...tak syok la gini kan..sikit sebanyak mencemarkan gak nama kelate....

Macam kata pemberita td, "sudah dijangka akan berlaku kekecohan di antara penyokong"...tapi semalam sikap penyokong perlis juga harus ditegur kerana membaling mercun ke kawasan padang dan nyaris2 mengenai pemain kelantan....Game semalam Norfarhan menunjukkan prestasi yang hebat sekali dengan menjaringkan 3 gol dan melayakkan kelantan ke final....kebelakangan ini, kelantan telah menunjukkan prestasi yang cukup membanggakan rakyat kelantan, nama kelantan makin disebut2 di arena bola sepak...kalau dulu, seingat aku, pemain Kelantan sering diherdik oleh penyokong sendiri, setiap game pulak boleh dibilang berapa orang jer yang menonton...Tapi kini ianya berubah sama sekali...penyokong mula menunjukkan sokongan yang cukup padu pada pemain2...Aku dan semua orang Kelantan mengharapkan kali ini Piala Malaysia menjadi milik Kelantan, setelah 39 tahun Kelantan tidak berjaya ke final.

Sama2 lah kita doakan moga Kelantan menang yeee...(pd sesapa yg sokong ler) heheh
"GOMO KELATE GOMO"


Baca Selanjutnya

Anak Aku Di Buli

Sampai sekolah damia tadi...dia dah teresak-esak....terus aku berlari2 dapatkan dia...kawan2 cakap gigi dia berdarah...bila aku tanya cikgu..dia kata tak de pon..padahal aku tengok ada kesan darah kat tepi bibir....maybe dia terhantuk dgn kawan2 lain kot...apa salahnya kalo cikgu tu cerita hal sebenarnya....damia ni jenis slow and pendiam cikit so..mudah la kena buli....En.hubby hangin kat cikgu tu...tak jaga katanya....tapii aku still backup cikgu tu....dah aku tak tau stori sebenarnya....sampai umah damia citer yang dia berlaga dengan kawan dia..pastu ada budak yang cubit2 dia...cian damia, kena buli....camner nak bagi dia berani ekkk...tapi esok damia nak pergi lagi sekolah....esok aku kena pesan kat cikgu tu biar allert cikit....dah ler kat sekolah tu damia yang paling kecik.....


Baca Selanjutnya

Damia Dah Nak Sekolah

Hari ahad ni damia dah nak start sekolah kat tadika kemas...tp masalahnya uniform pon tak beli lagi ni...susah nak cari saiz. lagipon banyak kedai baju yang tutup...esok kena gak cari sampai jumpa dah ahad ni start sekolah...damia bertubuh halus tu yang payah ckit...dia dah bersemangat sakan nak sekolah....


Pembelajaran dia bermula tahun depan, tapi cikgu suruh anto awal2 la pasal nak biasakan diri....Damia ni manja, risau gak aku cam na la dia nak handle diri dia tanpa aku...tp sampai bila dia nak dok bawah ketiak ibu kan...excited dia tengok ramai kengkawan kat sekolah tu...hari2 dok bawak beg, "bila la damia nak sekolah ni ibu?" tu la soalan yang diajukan pada aku setiap hari....rasanya dengan aku sekali masuk kelas hari ahad ni..heheh..

Takut gak ada budak2 buli dia, damia ni jenis pemalu dan pendiam..dah la bertubuh kecik....kalau kena buli...naye lak kat dia....pelajar tak ramai pon...tak sampai 15 orang.....aku arap dia dapat sesuaikan diri...tak leh nak selalu manjakan sangat...dah tiba masa utk dia berdikari...


Baca Selanjutnya

Makanan Yang Dapat Cegah Kanser

Salam...
Selamat Pagi Malaysia pagi tadi membicarakan satu topik iaitu barah paru-paru...tapi aku bukan nak berkongsi citer pasal barah tersebut, tapi aku nak kongsi info yang sangat berguna untuk kita semua....Apa??..sabar yeee...heheh panel yang dijemput tadi seingat aku Timbalan Pengarah Kesihatan negeri mana ntah, aku lupa....apa yang diperkatakannya, sempat gak aku catit, iaitu 9 jenis makanan yang patut kita makan untuk mencegah tubuh kita dari terkena apa2 jenis penyakit barah...jom baca kat bawah ni dan amalkan makan:

  1. Buah epal
  2. Badam
  3. Blueberry
  4. Brokoli
  5. Kacang Merah
  6. Ikan Salmon @ semua jenis ikan..ikan darat lagi baik.
  7. Sayur Bayam @ semua jenis sayur
  8. Ubi Keledek
  9. Gandum
Makanan diatas mengandungi antioksidan yang tinggi dan boleh mencegah kanser.Mungkin ada di antara anda yang dah sedia maklum dengan kelebihan makanan2 tersebut...Kalau kita amalkan gaya pemakanan yang sihat, semestinya kita akan selamat dari terkena apa jua jenis penyakit barah.Amalkan gaya hidup yang sihat....


Baca Selanjutnya

Perkhidmatan Yang Mengecewakan

Salam....

Ini rentetatan dari kisah aku pegi klinik tuk temujanji pd 13hb okotber. Lewat cikit post entri kali ni...pasal masalah streamyx kat umah...puncanya service Telekom lerrr...ni nak luahkan rasa ketidak puasan hati dengan service kerajaan kat hospital hari tu...You all tau tak..hampir 4 jam aku menunggu turn tuk jumpa doktor..bayangkanlah..kalo nak beranak, rasanya dah terberanak aku kat ruang menunggu tu...dah dalam buku appointment dah di setkan time temujanji kul 10.30 hingga 12.30...tepat jam 10.30 aku dah tercegat kat hospital Dungun..(bgtau la ekkk biar korang tau..heheh)...sebelum ni aku dah sering dengar pasal service kat hospital ni di tahap membengangkan semua orang..kalo kes patah pon di reffer ke Hospital Kuala Terengganu...

So tunggu la aku dan para ibu2 yang lain...setiap sorang jumpa doktor dalam 20 minit...turn aku dalam 10 orang lagi...sabar..sabar...dan terus aku bersabarr...hampir kul 12...misi kuar dan bagitau dia dan doktor nak rehat...aikkk dah nak rehat, masa temujanji tak habis lagi...semua ibu2 dah mula mengeluh...En hubby dah mula naik angin...damia pun dah tunjuk muka boring giler...hampir 15 minit depa rehat...sabar lagi aku.....hampir kul 1.30 tibaler time aku...masuk doktor terus suruh baring, dia tgk mata, tgk leher...jamah perut jap pastu dah siap...baru 2 minit...aku ingatkan nak scan..dan sememangnya kena scan pon sebab sebelum ni misi kat luar dah bagitau kat aku nak scan hari ni..."apa ni doktor..kata nak scan
" aku tanya.."kejap nya" "maap la yee..kami kesuntukan masa, lagipun doktor sorang ni ajer hari ni"..misi as a assistant doctor cakap.."lagipun awak takder masalah jadi tak payah scan lah"...aiii bengang gak aku, dah dalam schedule kena buat scan...aku tengok doktor tu pun cepat2 siapkan urusan aku...dalam 3 minit ajer aku jumpa doktor..sungguh tak puas hati..aku tunggu 3 jam setengah...jumpa 3 minit...berbaloikah korang rasa??...

Aku rasa bukan aku sorang ajer yang hadapi situasi ni..rasanya korang pun ada yang terkena....dah memang service kerajaan ni selalu kurang memuaskan..nak2 plak kalo kat hospital....kurang sangat ke doktor kat Malaysia ni erkkk....Harapnya hal macam gini tak berulang lagi la kat aku atau sesiapa saje...


Baca Selanjutnya

Hari Yang Berlalu

Assalamualaikum bt semua....

Hari ni cuaca baik ajer...Alhamdulillah. Tp petang n malam mula la kilat serta hujan..dah nak musim tengkujuh katakan....Cepat masa berlalu, kandungan aku dah nak masuk bulan ke 6...perut dah makin memboyot....nak tido pon dan tak selesa loni....esok appointment dgn doktor...asalnya temujanji last week tp bila aku pegi, doktor lak ada hal...sabor je lah....esk jgn wak hal lg lah doktor eekkk...

Baby ni lebih aktif dr my first dotter....boy kot..hehehhe...esk nak scan lah....tak sabar nak tau jantina....last scan bulan 8, tp msh tak nampak lagi....Selera makan pon dah makin up ni....takut gak kalu perut besar sgt...tak nak la baby besar sgt, nanti payah nak kuar...sakit tu dah sah dah....Anak ku Damia asyik cakap, ibu...lagi 5 bulan baby nak kuar...tiap2 hari 5 bulan tu jer yg dia cakap...heheh...kami semua tak sabar tunggu kelahiran baby....persiapan untuk baby tak sediakan lagi...nak balik shopping kat kota bharu lah...kat sini tak banyak choice....beli awal2...bila dah sarat nanti tak kuasa dah nak kuar jalan2.....Arap semuanya berjalan lancar...kita hanya rancang jer...tapi Allah dah tetap rancangan untuk kita...


Baca Selanjutnya

Kejap Ada...Kejap Takder...!

Salam dan Salam Sejahtera...

Cam chipsmore lak aku ni..kejap update...lama nya ilang...
ntah ler..byk ssgt kekangan...
awalnya cut streamyx...guna broadband...
tp tak bleh laaa..slow sgt broadband ni...
kena sambung balik streamyx ni..baru puas hati guna.....
dah berminggu jgk ler aku tak update blog ni...
mesti korang yg dtg mjengah pon naik boring dah tak der en3 tbaru...
asyik2 hok tuue jerrr....heheh.
start next week, aku akan rajin2 kan diri m'update blog ni...
arap2 korang pon rajin2 jengah umah aku ni nt yeee...
mood nak menulis pon dah kian malap...
kena asah balik kepala otak ni...kalo nak ikutkan..
byk yg nak di kongsi ngn korang...
nanti2 la yeee....:-)


Baca Selanjutnya

Selamat Hari Raya....Jom Balik Kampung


Salam aidilfitri buat semua blogger....
Mesti korang pon tgh sibuk di akhir2 Ramadhan ni untuk buat persiapan raya....Ada jugak yg belum beli baju raya....dah plan nak beli last minit....tuk my doter aku dah beli...cuma tuk aku and hubby tak beli apa2 pon lagi.....malam ni dah nak balik kampung yayyy...aku dah siap packing barang....msk tuk berbuka pon dah siap...cincau jer, masak mee goreng....dah sibuk2 dok packing, malas lak nak masak byk lauk......Dari pagi tadi mata kiri aku asyik berdenyut jer.....orang kata nak menangis.....ishhh, cepat2 aku buang jauh2 perasaan wori tu....almaklumlah malam ni kami nak berjalan jauh...Ya Allah, berkatilah perjalanan kami...Semoga kami selamat sampai ke destinasi.....sekiranya ajal kami dah sampai...Engkau matikanlah kami dalam Iman......Amin...

Korang bila lak nak balik kampung? cepat rasanya masa berlalu, dah hampir sebulan kita berpuasa.....dan nak raya dah....tak sabar nak balik berpuasa dan berbuka dgn family.....esok hubby dah cuti....belah pantai timur, jalan dah mulai sibuk....buat korang yang nak berjalan jauh balik kampung...jgn lupa service keta yerrr...biar perjalanan kita sempurna dan selamat....

Di kesempatan ini aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maap Zahir dan Batin Kalau ada coretan aku yang telah mengguris hati korang...Maap yeeee...:-) Bila dah balik kampung nanti sure tak dan doh nak online ni...sibuk nak buat ketupat dan macam2 lagi lah....Pada sesape yang tak dapat balik kampung tu janga lah sedih yeeee....


Baca Selanjutnya

First Time



Tahun ni buat pertama kalinya aku buat biskut raya...nasib baik la ada sifu yg tlg tunjuk ajar..wp sifuku berada jauh di Langkawi. Nak tgelak pon ada bila tgk biskut aku ni...silap buat tak per...dah nama first time kan!...tak gitu....tapi taste tu tak der la teruk sangat...jiran aku kata sodap...hehehe...2 3 hari sekali aku buat...tak nak buat banyak pon..cukup la 3-4 jenis...yang dah siap biskut nestum dan biskut samprit...Tapi boring lh buat sore2..dah la tak pandai...terngendap2 buku resipi....Raya ni tak tau la habis ke tak biskut aku...huhuhu...


Baca Selanjutnya

Pelik Tapi Benar


Aku terbaca satu berita yang cukup menarik dan pelik di Kosmo online...........
bila seorang wanita kulit hitam di Brazil,........
Rosemere Fernandes de Andrade ....
telah melahirkan 3 orang anak berkulit putih.....
Berita ini cukup mengejutkan para saintis dan pakar genetik...
3 orang anak wanita itu berpenyakit albino dan selalu di ejek oleh kawan2 di sekolah....
Pelik tapi benar kan.....


Baca Selanjutnya

::Sunyi Sepi::

Salam Ramadhan...

Sejak berpuasa ni mood nak nulis blog pun makin 'sejuk' laa...Ntah ler nape..slalu gak online, tapi yang aku slalu layan games kat facebook...But now boring ckit dah layan games tu....Dah 10 hari kita berpuasa, Alhamdulillah setakat ni aku leh berpuasa dgn baik tanpa sebarang masalah kesihatan...Cuma baby jer makin aktif dok menendang dalam perut ni..lapar kot...heehhe...Meriah jer aku tgk bazar Ramadhan, tp aku tak pernah pegi pun...pernah suruh hubby beli nasi kerabu, tapi...langsung tak sedap...tak puas hati tol...so, hari ni aku buat sdiri nasi kerabu, baru puas hati...

Pasal baju raya aku tak kalut pon...tahun ni sambut raya ala kadar jer..musim2 penyakit berbahaya ni tak leh nak beraya macam tahun2 lepas..Berita 2 3 hari lepas lak bgtau ada virus seumpama H1N1 tapi lebih merbahaya...tak ker kecut perut kita dengar??....Lagipun loni musim tengkujuh dah hampir..hari2 mendung jerr kat Dungun ni...lagi danger wooo...

p/s:Korang menu apa berbuka hari ni...?


Baca Selanjutnya

FADHILAT SOLAT TERAWIH

UPDATE : Fadhilat Solat Terawih Dibawah adalah PALSU - Kredit Portal Jakim Terengganu

Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a.) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadilat (kelebihan) sembahyang sunat terawih pada bulan Ramadan :

Malam 1 - Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

Malam 2 - Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

Malam 3 - Berseru Malaikat di bawah ‘Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.

Malam 4 - Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

Malam 5 - Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah(Masjid Nabawi) dan Masjidil Aqsa.

Malam 6 - Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur (70ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih poda malam ini.

Malam 7 - Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi ‘Alaihissalam nenentang musuh ketatnya Fir’aun dan Hamman.

Malam 8 - Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim ‘Alaihissalam.

Malam 9 - Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.

Malam 10 - Allah Subhanahuwata’ala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.

Malam 11 - Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu dilahirkan.

Malam 12 - Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).

Malam 13 - Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.

Malam 14 - datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.

Malam 15 - Semua Malaikat yang menanggung ‘Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

Malam 16 - Allah subhanahuwata’ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga.

Malam 17 - Allah kurniakan orang yang berterawih pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

Malam 18 - Seru Malaikat : Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati).

Malam 19 - Allah Subhanahuwata’ala tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

Malam 20 - Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.

Malam 21 - Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.

Malam 22 - Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huruhara di Padang Masyar).

Malam 23 - Allah Subhanahuwataala binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga daripada nur.

Malam 24 - Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud).

Malam 25 - Allah Taala angkatkan daripada siksa kubur.

Malam 26 - Allah kurniakan kepada orang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.

Malam 27 - Allah kurniakan orang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotolmustaqim seperti kilat menyambar.

Malam 28 - Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.

Malam 29 - Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.

Malam 30 - Allah Subhanahuwataala beri penghormatan kepada orang berterawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:

"Hai hambaKu : makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di dalam syurga, dan mandilah
engkau dariapda air syurga yang bernama Salsabila, serta munumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi
Muhammad S.A.W. yang bernama ‘Al-Kauthar’."


Baca Selanjutnya

Salam Ramadhan Buat Para Blogger

"Salam Ramadhan"

Esok kita dah mula berpuasa.....Syukur Alhamdulillah kerana puasa tahun ni kita masih berkesempatan tuk menjalani ibadah puasa ni....
Malam ni bermulalah solat terawih.....mesti meriah kat surau2 dan masjid.....
Jiran2 semua dah balik kampung, sunyi sepi sekitar umah aku ni......
Bestnya kalo dapat balik berpuasa kat kg...

Pagi tadi punya lah ramai orang kat kedai....
semua sibuk tuk persiapan bersahur dan tuk berbuka esok.....
aku beli ala kadar jer..
lagipun lauk pauk semua dah ada...
bagi home chef cam aku ni...mesti tgh berpikir lauk apa nak masak tuk bersahur n berbuka nanti kan..??
dah ada idea ke?

Dikesempatan ini aku nak mohon maap la pada semua kiranya ada tulisan atau coretan aku yg menguris hati dan perasaan korang yee...
Aku doakan moga kita semua dapat menjalani ibadah puasa tahun ni dgn sempurna...
Amin.

p/s: Bulan Ramadhan Bulan Beribadah....
banyak2 kanlah buat ibadah yeee..




Baca Selanjutnya

Fadhilat Puasa Bulan Ramadhan

Firmah Allah s.w.t. menjelaskan tentang hikmah puasa Ramadhan yang bermaksud:

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan berpuasa atas kamu sebagaimana diwajibkan atas umat-umat yang terdahulu sebelum kamu, semoga kamu bertakwa" (Surah al-Baqarah:183)

Dengan puasa juga, kita akan memperolehi kesihatan jasmani dan rohani...
Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud:

"Berpuasalah kamu, tentu kamu akan sihat." Sabda Baginda Rasulullah s.a.w. lagi:
"Perut besar itu adalah sarang penyakit dan banyak makan itu punca segala penyakit."

Sabda Baginda Rasulullah s.a.w.:

"Setiap amanalan anak Adam (manusia) itu digandakan satu kebaikan dengan sepuluh yang seumpamanya hingga kepada 700 kali ganda. Firman Allah s.w.t. (maksudnya) :" Kecuali puasa yang dikerjakan untuk Ku, maka Aku-lah yang membalasnya. Dia menahan syahwatnya dan meninggalkan makan kerana Aku" Bagi orang yang puasa itu ada dua kegembiraan, iaitu gembira ketika berbuka (atau berhari raya) dan gembira ketika menemui Tuhannya kelak. Dan, demi bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum daripada bau kasturi."

(Riwayat Muslim dari Abu Hurairah)

Selain daripada itu, puasa juga mempunyai hikmah dan faedah seperti:
  • Tanda bersyukur kepada Allah s.w.t. atas limpah kurnia nikmatNya yang tidak terhingga

  • Mendidik nafsu ammarah (yang lebih banyak mengajak kepada keburukan) agar berubah menjadi nafsu lawwamah dan seterusnya meningkat kepada nafsu mutmainnah yakni nafsu yang tenang tenteram, bersedia menjunjung titah perintah Allah s.w.t.

  • Melatih dan mendidik jiwa supaya mempunyai sifat kasihan belas terhadap orang-orang yang susah menderita dan kurang bernasib baik kehidupan mereka

  • Membersihkan diri daripada sifat-sifat mazmumah (keji) seperti tamak, sombong, hasad dengki dan lain-lain lagi

  • Mendidik jiwa supaya bersifat sabar, tahan menanggung kesusahan dan pelbagai cabaran dalam menempuh perjuangan hidup

  • Memperolehi kecerdasan akal dan fikiran sebagaimana disebut dalam satu riwayat maksudnya: "Orang yang lapar perutnya itu tajamlah fikirannya dan teranglah hatinya."








Baca Selanjutnya

Oh!! Anai-Anai

Salam buat semua..

Lega rasa hati bila anai2 killer dah dtg...habis depa geledah umah aku..busuk nyer bau racun anai2...depa tebuk mana2 pintu yg dihuni oleh sang anai2..dah setahun lebih kami dok berperang dgn serangga kecik ni...Cepat betoi sang anai2 ni buat sarang, hinggakan pintu utama umah aku ni pun penuh dgn koloni anai2...Kalau la umah ni umah kayu sepenuhnya, aku rasa dah runtuh dek serangan anai2 ni...

Aku stay kat kuarters, rupanya penghuni yg sebelum ni pun pernah hadapi masalah yg sama...Pintu dah memang kena tukar baru, bingkai2 pintu bilik pun kena ditukar gak...tak tahan tau mai dgn anai2 ni, bila dah terlalu byk, hinggakan aku dapat dengar pergerakan serangga ni..Nak pindah umah baru, semua dah full, kalo pasni masalah ni berulang lagi, nampaknya kena la aku menyewa kat luar...Dok kuarters ni senang, hubby gi keje dkt sgt dah, 5 minit dah sampai...nyaman lagi, dah dok sebelah bukit...siang hari tu tak ler rasa panas sangat....arapnya, tak der lagi lah anai2 ni nanti yeee...Kata pekerja tadi, nanti depa akan tebuk lantai umah untuk tanam ubat anai2..


Baca Selanjutnya

"Biarlah kali ini sampai mati"



TINGGALKAN spekulasi dan hindarkan daripada melemparkan dakwaan yang bukan-bukan. Sebaliknya, doakanlah kebahagiaan pasangan merpati sejoli ini yang baru saja bergelar suami isteri.

Itulah harapan yang dipanjatkan oleh komposer terkenal, Mohd. Faizal Maas atau Ajai yang memilih Norliza Mohamad Ilias atau Liza sebagai suri di hati.

Seluruh kerabat seni sebelum ini sedia maklum, Ajai dan Liza adalah pasangan kekasih.

Perkara itu bukan rahsia lagi, lebih-lebih lagi sejak setahun yang lalu, Ajai dan Liza sering dilihat berdua dalam pelbagai acara.

Selepas rumah tangga yang dibina dengan penyanyi terkenal, Nurul berakhir, Ajai pada awalnya pernah terfikir untuk melupakan hasrat untuk berkahwin lagi.

Ini kerana, pengalaman gagal dalam perkahwinan pertama seperti 'mimpi ngeri' buat komposer yang juga seorang penyanyi masyhur ini lagi.

Namun, kalau sudah namanya takdir, Ajai tidak mampu menolaknya, jauh sekali untuk bercakap takbur menghindar jodoh yang ditetapkan buatnya.

"Pada awalnya, saya bimbang akan gagal dan kecewa lagi, tetapi bila difikir-fikirkan, siapa saya untuk menghalang ketentuan Ilahi.

"Saya terima jodoh saya kali ini dan tentunya saya tidak lupa untuk memanjatkan doa kepada Allah agar perkahwinan saya kali ini kekal sampai mati," Ajai menyuarakan harapannya.

Selepas rumah tangga yang dibina dengan penyanyi terkenal, Nurul berakhir, Ajai pada awalnya pernah terfikir untuk melupakan hasrat untuk berkahwin lagi.

Ini kerana, pengalaman gagal dalam perkahwinan pertama seperti 'mimpi ngeri' buat komposer yang juga seorang penyanyi masyhur ini lagi.

Namun, kalau sudah namanya takdir, Ajai tidak mampu menolaknya, jauh sekali untuk bercakap takbur menghindar jodoh yang ditetapkan buatnya.

"Pada awalnya, saya bimbang akan gagal dan kecewa lagi, tetapi bila difikir-fikirkan, siapa saya untuk menghalang ketentuan Ilahi.

"Saya terima jodoh saya kali ini dan tentunya saya tidak lupa untuk memanjatkan doa kepada Allah agar perkahwinan saya kali ini kekal sampai mati," Ajai menyuarakan harapannya.

p/s: selamat pengantin baru..
(http://utusan.com.my)


Baca Selanjutnya

Patut Ke Cakap Gitu...?



Apa kata kita borak pasal politik jap....Apa komen you all tentang kartun di atas?.. Tapi tak ramai orang perempuan yang suka discus pasal politik ni kan..pada sesapa yang berminat nak komen, silalah komen yee..


Baca Selanjutnya

Ramadhan Menjelang Tiba

Salam....
Lagi 3 hari kita dah nak berpuasa...Seronok dapat sambut Ramadhan, ntah berkesempatan @ tidak ni..yee la ajal maut di tgn Tuhan..mane la tahu tak dan nak sambut Ramadhan, ajal dah tiba..Hanya Allah Yang Maha Mengetahui..Camner persediaan Ramadhan tahun ni...yeee la asyik citer pasal persediaan raya jer..posa pun lum lagi ni..:-)

Bulan Ramadhan ni bulan yg cukup mulia dan perbanyakkanlah amalan kita untuk bekalan di akhirat nanti..Tahun ni mungkin aku tak kerap menjengah juadah kat pasar2 Ramadhan..musim2 virus H1N1 ni, takut la nak pegi tempat umum....secara tak langsung, bajet pun save thn ni, heheh. Kalo pegi pasar Ramadhan gak, mesti byk yg nak di beli, akmaklum la puasa....pastu balik umah, bukannya makan semuanya...camtu lah tiap2 tahun..membazir, tahun ni tak nak doh membazir cam selalu...


Baca Selanjutnya

Nak story Niiii..

Salam buat semua...

Lama tak post artikel baru ni, rasa cam blur lak nak mencurahkan idea dan citer..padahal byk citer yg nak dikongsi sepanjang percutian kat kg...cian kat anak dara aku...layan cartoon jer la dah tak der member. Kat kg suka sgt la dia dah ramai sepupu yang bleh teman dia bermain... Sabar yee sayang tahun depan sayang akan ada adik..InsyaAllah..

Citer H1N1 kat sini pun dah makin sepi, padahal kes ni masih berleluasa, semalam kuar jalan2 tepi pantai...ramai giler orang, jem lg jalan..takder sorang pun yg pakai topeng muka..Selamber jer semua... cam takder apa yg nak dirisaukan...Malam semalam lak hubby ajak g tgk konsert THR..ishhh, tak nak lah... Kita nak hindarkan diri dr tempat umum, dia ajak gi tgk konsert lak..nak beli topeng muka pun, stok dah habis... Aku tak nak kuar mane2 la..risau la sbb aku tgh pregnant...wanita hamil berisiko tinggi tuk kena virus ni..Aku risaukan baby jer....Baik dok umah layan internet...:)


Baca Selanjutnya

Hai....Rindunyerrrr....

Salam buat semua...
Aku still dok kg lagi, takut nak balik Dungun..cos tempat kuarantin bebudak yg kena H1N1 tu depan umah aku jerr...
kalo aku tak pregnant tu berani la jgk nak pegi..
Kesian Hubby kena jadik orang bujang dah hampir 2 minggu..sabar tuk seminggu lagi ye B...:-) Rindu sgt nak online and update my blog ni, mitak gak hubby tlg update kan tapi, dia tak buat pun..busy ngan keje and blog2 dia la kot..
Seronok gak dapat bercuti kat kg lama2..
bukan selalu dpt peluang camni..
Tapi kat Kelate dgr dah sampai virus ni..
so, mana2 tempat pun tak selamat skrg..Berita tadi plak lagi menggemparkan
bila ada virus baru kat China,
virus yang boleh membunuh dalam masa 24jam..
macam2 penyakit brbahaya skrg ni...
next week leh la nak layan blog ni puas...
pada semua follower n pengunjung, thanks coz sudi jengah blog aku...


Baca Selanjutnya

Selsema Babi a.k.a H1N1 @ Dungun???

Salam...
Pagi td hubby sms bagitahu jangan kuar umah...Ish..naper lak ni..
takkan ada terrorist @ rusuhan lak yang berlaku kat sini...
aku terus kol dia..takut jugak dalam hati ni..dok terpikir
apehalll??
Hubby citer la yang kat UiTM Dungun ni dah ada mangsa H1N1..
dah 10 orang student di dapati terkena wabak ni..
seram gak aku...sebelum ni tak ler rasa apa2 kalau dgr psl wabak
ni..dah tak berlaku tempat kita..
tp kalo dah berlaku kat tempat sendiri...
eemmm berdiri gak bulu roma...
UiTM Dungun dah diistiharkan cuti selama seminggu
dalam berita semalam UiTM Perak dan UiTM Penang
yang cuti...
Arrrgghhhhh..aku nak kuar dari Dungun ni..
aku risaukan keselamatan kesihatan familyku..
Hubby la yang berisiko leh terkena jangkitan virus ni..
tapi nau'zubillah...dah dia kena berurusan dengan student..
manelah tahu kalau2 yang berurusan dgn dia tu mangsa H1N1..
Hubby kol cakap nak hantar aku balik kg ptg ni..
seronok leh dok kg seminggu..
tp jangan lah balik dengan bawak virus..nanti
jadik kes besar lak..

p/s: Pada kengkawan, tlg doakan moga kami selamat dari virus ni yeee..Tq..
seminggu la tak dapat nak online nanti..huhuhu..



Kata-kata yang ingin dimasukkan ke dalam Read More.


Baca Selanjutnya

Pagi Khamis 23 July...

Salam Pagi buat semua blogger...
Mata dah ngantuk la pulak..kul 5 lg bangun sahur...just minum milo n i suam 2 gelas...tak selera nak makan nasi..ari ni last la puasa ganti aku..hari ni dah 1 Syaaban, lagi sebulan kita akan berpuasa..tahun ni puasa aku penuh la agaknya, dah tgh pregnant...tak sibuk2 la nak puasa ganti lak nanti, tp puasa2 sunat tu tak leh la nak lupa..kena la buat tuk 'bekalan' seumur hidup nanti....Rajin jer aku pagi2 ni, pas sahur, solat..terasa nak ubah posisi perabot la pulak..angkat la aku sorang2 susun atur perabot....tukar posisi la, asyik posisi same jer boring gak...

Kain dah siap dibasuh, sat gi la jemur..layan blog dulu lah, semalam tak sempat nak layan dah tgk citer tv2 best jer semalam...terkejut hubby bgn pagi ni cos posisi perabot umah kami dah berubah..."ibu buat camner?" "angkat sorang2 ke?" aaaa iyeee lah..nak angkat ngan saper lagi dah aku sorang jer yg ada...pas salam n cium2 dia dah pegi keje..kena gi awal la keje, kalo lewat ckit penuh student2 kat atas jalan, depa bukan jalan kat tepi...tp jalan atas jalan terus...kete nak lalu pon susah...

My princess still syok dibuai mimpi..cam nak join jer kejap agi...hehehheh...


Kata-kata yang ingin dimasukkan ke dalam Read More.


Baca Selanjutnya

Apa Kata Anda Mengenai PPSMI?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Sejak PPSMI di laksanakan sehinggalah PPSMI dimansuhkan, ramai orang sibuk mempersoalkan keberkesanannya. Aku juga nak berikan pendapat aku sendiri pasal isu ni...PPSMI ada pro dan kontranya..so kalau nak perdebatkan takkan habis, isu ini lebih hangat bila ia telah dipolitikkan oleh sesetengah pihak..Kesimpulan dari perbahasan dan perbincangan yang aku dengar dari setiap pihak aku berpendapat PPSMI sememangnya patut dimansuhkan...sebabnya mudah ajer..kita balik pada persoalan asasnya..kenapa perlu PPSMI diwujudkan pada tahun 2003??..sebabnya kurang penguasaan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar..jadi di sini jelaslah yang puncanya adalah kelemahan pembelajaran dan pengajaran Bahasa Inggeris..

Ini masalah simple jer, bila dah nampak kelemahan pada pembelajaran dan penguasaan BI jadi kerajaan perlulah menambahbaikan skop pengajaran BI, sediakan modal untuk menambahkan sumber2 untuk pengajaran. Rupa2nya 14 ribu negara kita kekurangan guru BI..so camner BI nak diperkasakan? Perbaiki dulu apa2 kelemahan yang ada dalam sitem penbelajaran BI. Mengikut kajian yang dilakukan di setiap negeri mengenai keberkesanan PPSMI, keputusannya menunjukkan PPSMI tidak berjaya sepenuhnya..Sebab itulah kerajaan telah mengambil keputusan untuk memansuhkan PPSMI...Tidakkah pembaziran telah berlaku disitu..Dan mangsa adalah pelajar dan guru2..

Ada sesetengah guru yang mengajar Sains dan Matematik cukup tertekan dengan pelaksanaan PPSMI, mereka yang mahir dalam bidang sains dan matematik telah dipaksa untuk mengajar dalam bidang yang bukan kemahiran mereka..sehingga ada guru yang dah tak sanggup lagi mengajar..Tapi nasib baik lah PPSMI ini telah dimansuhkan setelah 7 tahun pelaksanaannya sebelum ia berterusan untuk beberapa tahun akan datang.takat ni lah komen dan pendapat aku..kalau korang nak komen dipersilakan....


Baca Selanjutnya

Pilih Minyak Yang Baik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Ramai yang berdiet fikir untuk menurunkan berat badan, perlu mengamalkan makanan yang rebus dan kukus sahaja. Makanan bergoreng mesti dielakkan sama sekali. Ada juga benarnya sedikit, tetapi tidak perlulah sampai menggelak terus makanan bergoreng. Sesekali boleh juga menikmatinya. Sebenarnya, ia bergantung kepada minyak yang anda gunakan untuk menggoreng.
Di bawah adalah senarai minyak dan peratus kolestorel yang terdapat dalam minyak tersebut:

Jenis Minyak

% Saturated Fat (lemak tidak baik)

% Polyunsaturated Fat (lemak baik)

% Monosaturated Fat (lemak baik)

Minyak Kanola

6

36

58

Minyak Safflower

9

78

13

Minyak Matahari

11

69

20

Minyak Avokado

12

14

74

Minyak Jagung

13

62

25

Minyak Zaitun

15

11

73

Minyak Soya

15

61

24

Minyak Kacang

18

34

48

Minyak Sawit

51

10

39

Minyak Kelapa

92

2

6

Minyak Mentega

66

4

30


Melalui jadual di atas, tahulah kita bahawa minyak yang baik untuk kita adalah minyak yang mengandungi monosaturated dan polyunsaturated fat lebih banyak berbanding yang mengandungi saturated dan trans fat.

p/s: Walau bagaimana baik sekalipun minyak tersebut, anda disarankan agar tidak menggunakan minyak yang sama berulang kali.

sumber:Majalah Wanita (22 Mei 2009)


Baca Selanjutnya

Peristiwa Isra' Mikraj

Peristiwa isra' Mikraj yang berlaku pada 27 Rejab mengikut pendapat sebahagian besar ulama' Islam. Ia adalah peristiwa di mana Rasulullah s.a.w. telah dijalankan dari Mekah ke Baitul Maqdis dan kemudiannya diangkat ke langit untuk bertemu Allah s.w.t. Di sinilah bermulanya kefardhuan solat lima waktu kepada umat Muhammad s.a.w. Perintah yang diterima sejak 1,430 tahun lalu itu kemudian terus diamalkan sehingga hari ini. Solat dilakukan sama ada secara berjemaah mahu pun bersendirian - tetapi masih terdapat umat Islam langsung tidak mahu menunaikan ibadat tersebut.

Solat adalah tiang agama..sesiapa yang tidak mengerjakan solat, bagaimanakah mereka mendirikan dan meneguhkan iman dalam diri mereka. Sedangkan asas utama keimanan itu tidak disempurnakan...Tidak dinafikan, ramai orang Islam sekarang tidak menunaikan solat..Patutkah kita menganggap mereka sebagai orang Islam?? Tidak sembahyang, tapi mengaku diri itu Islam..Insaflah wahai umat Islam, jangan biarkan diri kita hanyut dengan hasutan syaitan, yang ingin membawa kita bersama mereka ke neraka jahanam..Na'uzubillah..


Baca Selanjutnya

Darah Bayi DiCemari Bahan Kimia

Kalau you all tengok buletin utama malam ni mesti you all tahu pasal darah bayi yang baru lahir pun dah dicemari bahan kimia. Sekurang2nya terdapat 8 jenis bahan kimia dalam darah bayi yang baru lahir. Sebagai ibu yang sedang hamil, aku rasa elok info ni dikongsi bersama dengan para ibu yang sedang hamil..Mengapa ini terjadi?? Kesan dari pencemaran dalam darah ni boleh menyebabkan tumbesaran bayi akan terbantut dan sekiranya bayi itu perempuan, bahan kimia tersebut boleh memberi kesan yang tidak sihat pada sistem peranakan bayi itu..Puncanya..

Semestinya ia berpunca dari si ibu, sekiranya si ibu terdedah dengan bahan plastik seperti sering menggunakan bahan plastik secara berulang kali,ia boleh mengundang masalah kepada bayi. Salah satu lagi puncanya ialah ibu hamil yang sering terdedah dengan racun serangga. Kita sedia maklumlah yang bahan ini amat berbahaya, dan ia lebih berbahaya kepada ibu hamil. Jadi pada ibu hamil, elaklah dari menggunakan bahan plastik dengan kerap dan jauhilah diri dari racun2 serangga..Semoga kita dan anak dalam kandungan kita sihat sejahtera hendaknya..


Baca Selanjutnya

Web Menarik Untuk Anda Lawati

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Pada sesiapa yang pernah jengah web ohtidak mesti you all dah tau apa yang terkandung dalam web tu. Cukup menarik dan tertarik kan?..Macam2 benda2 aneh kat situ. Pada yang belum pernah jengah, cuba2 lah tengok apa yang ada...pastinya anda akan tergelak, tercengang, ternganga, tergaru kepala dan mungkin juga akan membuat anda insaf..Nanti korang jengok la sendiri yeee...

Kata-kata yang ingin dimasukkan ke dalam Read More.


Baca Selanjutnya

Fast Food Memendekkan Usia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Ramai yang sudah mengetahui yang makanan segera boleh mengundang pelbagai penyakit kronik..Pengambilan dalam kuantiti yang berlebihan dan kerap akan memendekkan usia anda. jangan tak percaya, betol ni.. Al-maklumlah, orang dah makin sibuk..Tak sempat nak sediakan makanan sendiri, sehingga mengabaikan kesihatan diri dgn mengambil makanan yang tidak menyihatkan seperti bergoreng dan berlemak.. Pada siapa yang sayangkan tubuh badan dan kesihatan diri, semestinya mereka tahu apa jenis makanan segera yang patut dihindari..

Cari lah maklumat dalam internet dan anda akan jumpa banyak maklumat mengenai makanan yang tidak menyihatkan dan yang penting boleh mendatangkan penyakit kronik dan boleh memendekkan usia anda. Anda juga mungkin akan terkejut bila menyedari ada makanan yang anda sangka menyihatkan rupa2nya tidak selamat dimakan. Kepada yang tak tahu, bawang goreng segera juga tidak selamat utk dimakan sebab ia digoreng dgn straw tidak berwarna, bila straw di campur ia akan lebur dan terus membaluti bawang tersebut..tu pasal la kalau bwg grg segera terdedah pd udara pun ia tak layu..Anda pikir la sendiri..

Terutama bagi ibu2 mengandung macam aku ni, kena la prihatin dengan kesihatan diri dan jagalah pemakanan anda. kerana kita juga sedang mencorak kesihatan anak dalam kandungan kita. Untuk mendapat anak yang sihat dan comel, kita pun kenalah makan makanan yang menyihatkan juga..

Tahukah anda kebanyakan restoren makanan segera melalui kaedah penggorengan (fry atau deep fry) macam KFC, McDonald dan sewaktu dengannya menggunakan minyak yang mengandungi trans-fat??
Trans-fat menyumbang kepada kegemukan/obesity malah boleh menyumbatkan saluran darah yang boleh menyebabkan sakit jantung. Ia juga menambahkan paras kolestrol tidak baik (bad LDL) yang menjadi punca kepada pelbagai kecelaruan kesihatan termasuk serangan sakit jantung dan kanser. Walaupun usaha dilakukan untuk mengurangkan penggunaan minyak yang lebih sihat (sudah tentu lebih mahal!!!) tetapi mereka masih tidak dapat membuang minyak hydrogenated kononnya tiada pilihan.


Baca Selanjutnya

::Job Baru::

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Aku bakal jadi babysitter:-)..bidang terjun la kiranya. Wife kawan hubby mitak tolong aku jagakan anak dia, sebaya dengan anak aku. Tapi dah baru berkenalan so anak2 kami masih tak kamceng lagi, yang paling malu anak dara aku lah. Jarang sgt kawan sebaya dia yang dtg berkunjung kat umah, jadi malu2 kucing la dulu. Wife hubby (kak zie) sdg praktikal kat sekolah, baik dan peramah orangnya....

Ikut plan kak zie nak tumpangkan anak dia (aliya) semalam, hari Isnin..tapi tak jadik..hari ni plak hampir kul 10 pg k.zie dtg, aliya terus jer masuk umah dan nak main2 ok jer masa tu, tp bila jer ummi dia nak kuar, aliya terus nangis "nak ikut ummi"..lansung tak nak dgn aku..k.zie serba salah jadinya, last2 aliya dihantar pada abahnya kat tempat kerja. so, tak merasa lagi la aku jadi babysitter..Tengok hari khamis ni plak la mcm mana. Esok tak jaga sbb kak zie tak praktil hari rabu..Risau gak nak jaga anak orang ni, rasanya kena lebih teliti dari jaga anak sendiri.. Lagipun bukan byk pun keje aku kat umah, boring gak...ada aliya boleh damia buat kawan.tak ler dia main sendirian lagi..


Baca Selanjutnya

Suasana Mengundi Di Manek Urai DiCemari

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa la nak jadi, bila dah taksub dengan parti pilihan masing2 hingga sanggup mencemari suasana mengundi dengan tindakan yang tidak berakhlak. Ada pihak yang baling batu sehingga terkena 2 orang ahli puteri UMNO sehingga pengsan dan terpaksa dikejarkan ke hospital. Bertindak macam orang tak bertamadun..Pertelingkahan juga hampir mencetuskan pergaduhan, nasib baik polis cepat bertindak..Buat malu ajerrr..padahal yang terlibat tu golongan berumur dan yg dah reti nak berpikiran waras...Jangan terlalu ikut emosi la pakcik2 dan makcik2..So, kita tunggu malam ni, tgk sape yg menang k....Baca berita kat bawah ni:

Kata-kata yang ingin dimasukkan ke dalam Read More.
KUALA KRAI 14 Julai – Dua ahli Puteri UMNO Kelantan terpaksa dikejarkan ke Hospital Kuala Krai selepas dibaling dengan batu ketika bertugas di Pusat Pembuangan Undi Sekolah Kebangsaan (SK) Peria, dekat sini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 12.30 tengah hari, masing-masing cedera di belakang dan pengsan di tempat kejadian akibat terkena balingan batu oleh perayu undi parti yang bertanding.

Difahamkan ada kalangan mereka yang cedera sehingga patah gigi kerana masing-masing membaling botol air dan batu ketika meraih undi.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, kejadian berlaku berikutan provokasi yang dilakukan oleh perayu-perayu undi parti yang bertanding.

Abdul Rahim menasihatkan semua perayu undi supaya banyak bersabar untuk mengelak sebarang insiden yang tidak diingini.

"Kita juga meminta orang ramai supaya lebih banyak bersabar dan tidak cepat marah ketika berada di luar pusat mengundi," katanya. – Utusan


Baca Selanjutnya

Selamat Hari Jadi

Selamat hari jadi ke 31 buat diri ini
Moga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki
Hidup sentiasa diberkati Ilahi
Meningkat taqwa dan iman dalam hati
Berjaya dalam menempuhi hidup ini

Bersyukur atas nikmat Allah yang tidak terhingga
Punya keluarga dan sanak saudara yang bahagia
Punya anak dan suami yang sihat sejahtera
Punya keringat untuk mengurus keluarga
Punya rakan taulan yang berwibawa

Moga bersedia untuk menghadapi mati
Kerana tarikhnya sentiasa menjadi teka teki
Malaikat Izrail sentiasa memerhati dan menanti
Menunggu arahan dari Ilahi

Aliza
13 Julai 2009


Baca Selanjutnya

Black Juara Mentor 3



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Tahniah la buat Black pasal dah jadi juara mentor bagi musim ke3 ni. Tahniah jgak buat mas idayu selaku mentor yg berjaya mendidik portegenya hingga mendapat gelaran juara. Bukan mudah tau, lagipun saingan memang hebat2 belaka. Persembahan Fira dan Chaq juga tak mengecewakan. Aku paling suka tgk persembahan Chaq dengan Stacy...Rasa nak tengok sekali lagi. Juara dapat kete dan duit rm100 000, banyak tu...

Lagu baru Black ciptaan Sharon Paul juga best, sedap di dengar lerr. Sharon Paul tu wife Rusdi Ramli kan?? Aku arap Black akan terus maju la dalam bidang seni suara ni..Moga tabah dan terus berusaha utk menjadi yang penyanyi yang hebat. Aku lebih prefer Black bwk konsep rock, sbb suara dia sesuai dengan konsep sebegitu. Tahniah Black!!!


Baca Selanjutnya

Apa Nak Jadik Dengan Pelajar Sekarang??

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Terkejut gak aku tengok berita tv3 td pasal pelajar perempuan yang buli rakan sekolah. Berlaku kat daerah Dungun ni, selalunya kita didedahkan pelajar lelaki yang familiar dengan kes buli ni. Kenapa la ptt jadi cam gini. Bila aku tgk dalam laman youtube, rupanya terlampau byk kes2 sosial yang berlaku dikalangan pelajar sekolah. Sekali pikir takut aku nak biarkan anak2 ku membesar dlm era yang memang cukup mencabar ni. Moral pelajar dah makin terpesong, bukan takat kes buli jer, maksiat pun berleluasa, malah ada pelajar yang berani buat maksiat dalam sekolah jugak...Apa nak jadi ni?
Kata-kata yang ingin dimasukkan ke dalam Read More.
Dapatkah kita membesar anak kita agar menjadi anak yang berdedikasi dan berdisiplin sekiranya persekitaran mereka cukup mencabar dah penuh dengan gejala2 sosial yang begitu dahsyat.. Bermula dari kecil dan start dari rumah la kita kena mendidik anak kita menjadi insan yang kuat Iman dan disiplin. Hal2 yang mcm gni membuatkan aku rasa tak senang duduk..Mesti semua para ibu bapa juga risau mcm aku. Saper yang nak anak mereka terlibat dgn masalah sosial, pelbagai didikan dan ajaran yang ibu bapa berikan pd anak2 mereka, tapi apa yang berlaku kdg2 tidak seperti yg ibu bapa harapkan.. So, saper yang perlu di persalahkan???


Baca Selanjutnya

Rambut Gugur Dan Gigi Rosak Sebab Milo?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Mungkin betul aper member ku cakap yg milo boleh menyebabkan rambut gugur dan gigi cepat rosak. Pasal gigi boleh cepat rosak tu, aku dah sedia maklum, cuma rambut boleh gugur tu aku baru tau...Setahun lebih anakku Damia minum milo sebagai pengganti susu kerana dia ni alah pada susu lembu, akhir2 ni aku tengok rambut dia mudah gugur. Pagi2 aku tengok ada rambut dia yang gugur kat tilam. Musykil gak aku pd awalnya naper muda2 lagi rambut dah gugur. Kebetulan kwn ku ckp milo leh gugurkan rambut dan cepat rosakkan gigi, eemmmm...patut pun..

Sekarang ni aku stop dulu pengambilan milo dan aku try bg dia minum susu formula yg berperisa coklat, dah seminggu..nampaknya takat ni tak nampak lg simptom alah susu lembu yang kelihatan. Kena tunggu seminggu dua lagi, kalo ok jer, maknanya anakku dah tak alah susu la kot..Tapi aku kena dapatkan nasihat doktor la dulu 2 make sure yg dia 100% dah tak alah susu lembu. Gigi Damia dah 4 btg tak dpt di selamatkan..huhuhu, dia pun malu nak sengih lebih2 dpn kawan2..:-)


Baca Selanjutnya

::Hari Yang Busy::

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sibuk betul hari ni, tapi bukan aku yg sibuk, Pasar Dungun yang sibuk..hehehhe mana2 pasar pun sibuk hari minggu kan?.. After sarap nasi lemak n roti canai (bukan aku sore yg make tp hubby n my doter) terus gi pasar, cam biasa ler hubby tensen bila bab nak parking kete ni.. otw nak gi pasar td, bengang gak ngan pengguna jalan raya yg terlampau berhemah...punyer la slow motion, agak2 bwk 20km/jam kot...kete bukan main lg class. rasanya kalo aku tolak kete lebih laju dr diorang bwk..hangin tul..kalau nak jd pemandu berhemah pun biarlah bertempat..kalo tak der penguna lain kat jln raya tu leh la nak bwk seslow mana pun. Bertimbang rasa la sikit.

Kata-kata yang ingin dimasukkan ke dalam Read More.

Banyak ikang segor2 td..murah2 lak tu. mulanya nak beli laksa tuk buah laksa penang, sampai jer sana terus hilang rasa nak mkn makan laksa. beli daging, ikan and sayur2 jer. masuk dlm kete, terlupa lak nak beli buah..berat tul bimbit plastik td, hubby dukung Damia, tak larat aku nak dukung damia, dah berat sgt. Bukan damia tak nak jalan tapi dia tak suka jalan kat pasar, busuk katanya. sampai umah terus masak n mkn dgn hubby...ish, mata ni ngantuk arrr. semalam tido lewat, pastu bgn lak awal. pasni leh la nak layan mata ngantuk ni..heehehehe.


Baca Selanjutnya

Alah Susu Lembu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Lega rasa hati bila aku baca penjelasan Dr. Syed Nazir Syed Kadir iaitu Perunding Paediatrik Pusat Perubatan Kelana Jaya dalam Metro Ahad mengenai bayi yg mengalami alah susu lembu.. Damia, anakkku jg mengalami alahan tersebut..Di sebabkan alah pd susu lembu ni lah penyebab anakku mendapat penyakit Ekzema..Tapi Alhamdulillah keadaan anakku dah semakin baik.. Aku rasa ada juga para ibu yg anaknya mengalami alah pada susu lembu, dan aku rasa info ni baik di kongsi bersama...Hari ni aku cuba bagi anakku minum susu lembu tuk pastikan samaada alahan susu lembu ni masih dia alami ataupun masalah ini dah hilang.

Ibu2 yg anak anda alah pada pd susu lembu, rasanya tak perlulah risau kerana masalah ini akan hilang bila anak anda berumur dua atau tiga tahun, tapi bergantung pada individu kerana ada sesetengah kanak2 mengalami masalah ini sehingga umur mereka lima tahun.Alahan pada protein susu lembu (CMPA) berbeza dgn tidak toleran laktosa.

Susu mengandungi protein, karbohidrat atau gula, lemak, vitamin, mineral dan air.Protein susu inilah yg boleh menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah orang. Kata-kata yang ingin dimasukkan ke dalam Read More.Alahan ni boleh berlaku pada kanak2 yg diberi susu badan dan susu formula. Kanak2 yg di beri susu badan juga boleh mengalami masalah ini kerana pemakanan ibu yg mengandungi susu lembu dan ia di alirkan kepada kanak2 melalui susu badan.

Gejala CMPA: Bayi CMPA boleh alami beberapa gejala pada satu masa seperti,

  • Ekzema atau ruam kulit
  • Sakit perut
  • Muntah
  • Cirit birit
  • Meragam
  • Berat badan tidak bertambah dan jika ada terlalu sedikit
  • Banyak angin dalam perut
  • Sukar bernafas
Bayi CMPA turut berhadapan dgn masalah kurang zat, ciri2 yg dpt diperhatikan ialah kurang air dlm badan, tiada selera makan dan menyusu dan tidak bertenaga, jadi pembesaran akan terjejas. Mereka jg boleh alami alahan yang lebih teruk iaiatu anafilaksis, tapi keadaan ini jarang berlaku. Bagi kes ini, gejala boleh timbul dalam masa beberapa minit selepas minum atau makan makanan yg mereka alah. Gejala yg paling serius ialah bengkak pada muka, mulut dan lidah yg menyebabkan pesakit sukar bernafas. Selain itu, ruam yg gatal, kulit merah dan muntah adalah gejala anafilaksis yg boleh berlaku. Sekiranya ini terjadi, cepat2 la bawa anak anda berjumpa doktor.

Seseorang bayi yg disyaki alami alahan susu perlu diberikan penilaian perubatan, pelan perubatan dan rawatan susulan yg khusus. Ibu perlu mengubah diet jika memberikan anak susu badan atau menukar susu formula untuknya. Dalam kes tertentu, doktor akan menyarankan anda untuk menghentikan pemberian susu selama sebulan. Selepas tempoh ini bolehlah diberi susu pada anak anda dan tengok jika alami gejala alahan.kalau masih alami gejala alahan, baik anda berhentikan dulu pemberian susu formula dan semua produk2 yg mengandungi hasil tenusu.

Rawatan:
  1. Bagi bayi yg diberi susu badan, tapi masih alami alahan CMPA, si ibu tidak perlu hentikan pemberian susu badan, tetapi si ibu perlu menghentikan pengambilan produk yg mengandungi susu lembu.
  2. Bagi bayi yg diberi susu formula, doktor akan menyarankan anda utk bertukar kepada susu formula berasaskan soya atau hidrolisat. Elakkan beri anak anda susu lembu walau apa jenis jenama sekalipun.
  3. JIka anak anda alami alah susu lembu yg teruk, doktor akan beri ubat yg khusus sebagai tambahan kepada diet bebas susu lembu.Ubat ini seperti antihistamin atau epinefrin perlu digunakan mengikut arahan iaitu hanya bila anak anda tersilap mengambil produk yg mengandungi susu lembu dan menunjukan reaksi alahan.
Bila bayi boleh memulakan semula produk susu?
Bila anak dah makin besar bolehlah mula perkenalkan semula susu lembu dalam dietnya-selepas mendapat nasihat doktor atau pakar alahan.Doktor anda mungkin menyarankan supaya anak anda diberikan diet bebas susu sekurang2nya 12 hingga 18 bulan pertama. Anak anda akan diuji semula setiap enam bulan sehinggalah doktor mengesahkan anak anda tidak lagi alah pada susu lembu. Jangan sekali2 beri anak anda susu lembu sehinggalah doktor mengesahkan anak anda betul2 tidak alah pada susu lembu lagi.

Jenis makanan yang perlu dielak.
  • Semua jenis susu atau makanan yang mengandungi susu lembu (susu skim, tepung, pepejal atau sejat)
  • Keju, dadih keju, dadih dan aiskrim
  • Mentega, Mentega susu, marjerin yang mengandungi susu
  • Produk soya yang mengandungi susu lembu. Banyak produk soya yang mengandungi susu lembu di pasaran seperti manisan soya mengandungi sedikit susu lembu. Jadi pastikan anda membaca label sebelum membeli
  • Bijirin campur yang mengandungi susu tepung
  • Semua produk yg mengandungi kasein (dieja casein) kaseinat (caseinate), sodium atau kalsium kasinat, laktalbumin atau whey. Ia menandakan kehadiran protein susu
  • Susu bebas laktosa
Walaupun anak anda alah pada susu lembu, tetapi kajian menunjukkan kanak2 begini jarang2 alami masalah apabila makan daging lembu. Jadi anda boleh masukkan daging lembu dalam diet si kecil.

P/s: semoga info2 dari pakar kanak2 ini dapat membantu para ibu yg anak anda alami alahan pada susu lembu.


Baca Selanjutnya

Petua Memudahkan Bersalin

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Aku terbaca 1 blog ni yg bagi petua tuk mudahkan bersalin, makasih byk2 ler kat owner blog tu. leh aku amalkan sepanjang kehamilan agar proses kelahiran nanti akan berjalan dgn lancar..InsyaAllah. (arap2 menjadi la yee..)

a) Amalkan baca Surah Yassin disertai niat dan doa sepanjang tempoh
kehamilan.
b) Hampir bersalin amalkan zikrullah Tasbih Nabi Yunus.
c) Amalkan minum air lebihan suami.
d) Amalkan meminum air basuhan rambut/hujungnya ketika mandi.
e) Amalkan makan buah kurma sepanjang tempoh kehamilan ia membantu memberi tenaga, sumber kalsium dan melembutkan otot rahim dan seangkatannya/memudahkan laluan bayi/selain turut berperanan memperhaluskan nurani bayi disertai zikir/selawat.
f) Minum air kelapa di hujung kehamilan membantu membersihkan bayi.


g) Petua mama - Amalkan makan telur mentah di hujung kehamilan.
h) Kerap makan sayur bendi bagi memudahkan laluan bayi.
i) Minum sesudu camca teh minyak kelapa buatan sendiri sejak usia kandungan 6 bulan. Amalkan seminggu 3 kali dan apabila sudah berumur 9 bulan amalkan ia setiap hari.
j) Bagi kulit bayi yang putih/ bersih - amalkan makan buah epal dan minum susu. Selain meminum air soya.

Ayat seribu dinar 11x
2. Tasbih Yunus 333x
3. Selawat Nurulzati/ Selawat Sirr
4. Selawat Tafrijiyah
5. Ayat 21-24 Surah Al-Hasyr

http://emas10.multiply.com/journal/item/13/Amalan_Ketika_Hamil


Baca Selanjutnya

Amalan Ketika Hamil

Banyak blog2 yg menyediakan panduan bagi ibu2 yang sedang hamil..Aku jg nak letak entri psl amalan ni dalam blog aku, leh jadi panduan tuk aku dan ibu2 yg hamil yg lain...

Sewaktu mengandung, sebaik-baiknya kita membaca surah-surah di dalam Al-Quran untuk dijadikan amalan harian.

Ia juga baik diamalkan sewaktu membesarkan anak-anak.

1. Surah Yusuf: Utk mendapatkan anak yang comel/cantik

2. Surah Luqman: Utk mendapatkan anak yang bijak/pintar/pandai

3. Surah Maryam: Utk mendapatkan anak yang soleh

4. Surah An-Nahl ayat 78: Utk memudahkan bersalin (dengan izin Allah SWT)

5. Surah Al-Fatihah

6. Surah Yaasin

7. Surah Ayatul Kursi

8. Surah Al-Araaf ayat 189

9. Surah Al-Imran ayat 38: Doa memohon anak yang baik

10. Surah Al-Imran ayat 8-9: Doa memohon rahmat

11. Surah Ibrahim ayat 40: Doa agar anak tetap mengerjakan solat

12. Surah Al-Baqarah ayat 128: Doa agar anak patuh kepada Allah SWT

13. Surah Yassin ayat 22 - 23: Untuk menjaga aqidah/memberi hidayah kepada anak

14. Surah As-Sajdah ayat 7-9: Doa agar anak menjadi orang yang soleh dan baik

15. Surah Al-Furqan ayat 74: Doa agar dikurniakan anak yang menyejukkan/menyenangkan hati ibu bapa/doa untuk mendisiplinkan anak/doa untuk kebahagiaan sekeluarga.

Antara amalan dan penjagaan yang boleh diikuti ialah:

  • Makan makanan mencukupi dan seimbang setiap hari.
  • Tidur dan rehat secukupnya.
  • Sentiasa bertenang.
  • Jaga kebersihan diri.
  • Mandi setiap hari.
  • Berpakaian bersih dan selesa.
  • Dapatkan pemeriksaan di klinik, pusat kesihatan atau hospital seperti dinasihatkan oleh kakitangan kesihatan.
Sentiasa berakhlak yang baik. Bagi ibu-ibu yang hamil hendaklah sentiasa menjaga akhlaknya dan bersikap baik kepad jiran tetangga, tidak suka berborak- borak kosong dengan jiran kerana sikap yang tidak elok ini boleh mempergaruhi anak yang akan dilahirkan kelak. Perbanyakkan membaca Al-Quran daripada berborak-borak kosong. Demekianlah amalan yang dituntut bagi ibu yang hamil untuk mengamalkannya semoga Allah akan memberi ganjaran pahala kepadanya dan diharapkan anak yang akan lahir nanti anak yang betul-betul taat kepada Allah, Rasul dan ibu bapanya.

http://www.mom4mom.com/my/article.php?id=442
http://www.perjalanansuci.com/Informasi/AmalanKetikaMengandung.htm


Baca Selanjutnya

Aku Dah Tak Loya & Mual...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Saat ini usia kandungan aku dah 9 minggu..Alhamdulillah, keadaan aku pun back 2 the normal...Tak rasa loya2 dah, mood nak masak pun ada. Everyday aku dah masak, lega rasanya.. Tak byk karenah agaknya baby ni..Bagus baby bagus..hehehehe.

Hasrat nak makan plt durian pun dah tercapai semalam. Pg ni masak nasi kerabu, dah lama sebenarnya teringin nak mkn ns kerabu, kedai ore kelate kat sini dah 2 bulan close. ntah naper ntah, nak kata tak laku, ramai jer sokmo org kedai dia.. Nasi kerabu made in Dungun ni, rasanya tak sama dgn ns kerabu made in Kelate..Lg best yg Kelate punyerrr..hehehe.

Aku tunggu resipi nak buat kek span dr fren yg dok Langkawi, katanya nak buat 2day... dia pun 1st time bt. Kalo mjadi aku pon nak buat gak.. Emmmmm kalo bleh jamu kat jiran2 lagi seronok. Mkn sesama....nak2 p berkelah kat jeram belakang umah aku ni, lg sronok...


Baca Selanjutnya

Kesedaran Buat Kaum Wanita


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Aku tertarik dgn artikel
mak mah yg menyarankan kaum wanita agar menggunakan bhn semulajadi utk kecantikan diri. Aku setuju 100% dgn saranan mak mah. Produk kecantikan zaman sekarang tumbuh seperti cendawan. Syarikat2 kecantikan bersaing dgn menghasilkan produk yg dpt memberi perubahan kecantikan dlm masa yg cepat dan singkat. Kenapa yee? Ini kerana permintaan begitu tinggi dr pengguna yg begitu taksub utk menjadi cepat cantik..

Sedarkah anda akan keberkesanan dlm jangka masa panjang terhadap tubuh badan anda?..Tahukah anda apa bhn2 yang terkandung dlm produk kecantikan yg anda gunakan? Atau anda reti beli jer tp tak tau apa jenis bahan dan kesan2nya? Jadilah pengguna yg bijak dlm membeli apa2 produk kecantikan, amik tau apa jenis bahan2, kesan dlm jangka pjg pd tubuh badan. Tak terpikir kah kita yg ramai org Malaysia kini menghidap pelbagai jenis penyakit kanser. Jgn ambil ringan pada bhn2 yg kita gunakan pd badan2 kita kerana bhn2 terselindung beginilah yg menjadi pembunuh kita sebenarnya.

Petua2 org dulu2 makin lama makin dilupakan, disebabkan kesibukan seharian membuatkan wanita zaman sekarang tidak mempunyai masa utk mempraktikkan petua tersebut. Zaman sekarang semua nak cepat. Jgn pula disebabkan kesibukan seharian menjadikan kita lalai dlm menitikberatkan kesihatan dan keselamatan diri dalam menggunakan produk2 kecantikan di pasaran. Kita jg pernah di gemburkan dgn penemuan produk2 kecantikan yg mengandungi bahan kimia yg membahayakan dan boleh memudaratkan kesihatan. So, sape yg nak bertanggungjwb? Diri sendiri yg menanggung kesannya.


Marilah kita sama2 bermula dgn penggunaan bhn asli yg mana 100% terjamin keselamatannya, jenguk2 la laman web mengenai petua2 org lama2. Byk petua yg dapat dikongsi bersama, sayangilah tubuh badan anda utk kesejahteraan hidup dgn org2 tersayang.


Baca Selanjutnya

Penduduk Pendang Kedah Kayoo



Masuk suratkhabar Utusan hari ni, yang kat Pendang dah ada emas weeiii..Kayo la sape yg amik peluang keemasan ni tuk cari emas.. Ishhh..kalau kat kg aku yg ada emas pasti aku pun akan join sekali. bukan intan bukan zhulian ni, tapi emas original. Tinggi nilainya.... Sejak di hebohkan oleh pekerja kuari 2 hari lepas, beratus2 penduduk Pendang bawak peralatan masing2 tuk cari emas. Dari yang kecik hingga la yang tua tak lepaskan peluang.

Penduduk Pendang yang majoritinya adalah pesawah, kini dapat la menambah pendapatan mereka dengan mencari emas.. Tuhan telah berikan rezeki, jadi berusahalah untuk mendapatkannya. At least dapat la bantu kehidupan seharian keluarga. Harga emas sekarang ni makin meningkat dan nilainya cukup tinggi. Harga emas juga akan terus meningkat dari setahun ke setahun..Kalaulah kat tempat tinggal kita ada emas, korang nak pergi gali or not? kayooo2, tapi jgn lupa bersyukur pada Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.


Baca Selanjutnya

Rawat Ekzema Dengan Minyak Kelapa Dara

Assalamualaikum...

N3 ni khusus tuk wansteddy dan sesapa yang berkaitan lah, sori la wan, lambat sy nak tulis, cos semalam baru sy sampai dari kampung..Penemuan awal sy dengan minyak ni bila hubby dok cari info pasal ubat penyakit kulit, dan terbaca la satu testimoni dalam web bio-asli hubby pun bagi la cdngn tuk mencuba minyak tu. So, apa salahnya mencuba kan, lagipun dah macam2 try sebelum tuu...

Masa tu kulit damia dah tahap maksimun lukanya, kecuali hidung jer yang masih maintain..Muka Damia sgt teruk masa tu, so saya pun mula sapu minyak tu ke seluruh badan, pada awal penggunaan, timbul biji2 merah, sebelum ni sy dah dimaklumkan pasal kesan tindakbalas awal pengunaan minyak ni. Pada awalnya saya nak hentikan penggunaannya tapi hubby kata sabarlah dulu, kita tunggu dan tengok. Selang seminggu macam satu keajaiban yang berlaku, luka damia begitu cepat pulih, darah dah tak kuar, kulit pun dah tak kering, jadi lembab jer kulit dia. kulit dia makin licin, cuma parut2 merah jer kelihatan. Dalam 2 bulan jer, 80% kulit damia dah makin sembuh.

Saya amat2 bersyukur ke Hadrat Ilahi kerana di pertemukan minyak ni,dan langsung tak meyangka yang kulit damia akan pulih..Saya pernah bagi damia minum minyak tu, sukatan 1 sudu pagi dan 1 sudu malam. saya campur dalam minuman dia.tapi damia mcm perasan yang minuman dia rasa lain ckit,dia tolak,.so sy stop. kalau wan nak try bagi minum pun bleh, mana tau kot dapat merawat dari dalam badan Aliya. Sejak jumpa minyak tu, sy stop semua cream lain. Apa kata wan bt macam saya, stop dl yg lain dan fokus pd minyak tu.. penggunaan minyak ni hanya dapat merawat luka damia dari luar jer, tapi tak dapat menghilangkan penyakitnya. Kalau ada effect awal tu, kalau bleh wan jgn stop dl, sbb itu tindakbalas awal. tapi setiap individu berbeza, ada jgk yg tak der tindakbalas..sapu la setiap kali aliya sudah mandi, sapu dari hujung rambut hinga hujung kaki. Saya rasa ia pasti mujarab buat aliya.

Apa yang paling penting tuk merawat penyakit ni adalah jaga pemakanan dia. Jgn sekali2 beri makanan yang dia alergik. Apa makanan yang aliya alergik? Kalau damia dia tak bleh makan semua jenis kekacang, susu formula dan semua produk yg berasaskan tenusu, ikan2 yg bisa dan seafood,ayam,telur, ikan bilis, junk food...Saya elak semua makanan tu, dan ia mempercepatkan proses penyembuhan damia.bahaya jgk kalau dok beri ubat minum selalu, nanti akan mdatangkan penyakit lain pulak.. Doktor juga cakap cara rawatan sy tu baik kerana sy dah hentikan semua ubat tuk dia..Minyak kelapa dara tu tak pernah habis stok dalam umah sy..wp sekarang dah jarang sy gunakan tuk damia, tapi kalau dia tersalah makan (kalau sy terlepas pandang laa) mula la di gatal dan timbul biji merah, terus saya sapu minyak tu. semalaman terus hilang.. Ada gak sedara2 dtg tanya ubat apa yg saya guna tuk damia, kerana ada anak2 diaorang yg kena ekzema, sy sarankan minyak ni la kat diaorang.. Memang keajaiban kulit damia sembuh sepenuhnya. semua orang sekeliling yg pernah tengok luka dia tak sangka yg damia akan pulih seperti hari ni. Kulit damia dah lembut dan licin sekarang, puas hati rasanya.

Hubby sy balik citer pasal wan, so sejak dari tu la sy mula melawat blog wan, dan rasanya ingin berkongsi pengalaman dengan wan, kerana sy amat memahami perasaan ibu2 yang anak2nya menghidapi ekzema. Saya harap wan teruskan penggunaan minyak ni dan kalau bleh stop dulu guna cream lain. tengok dalam 2 minggu, mesti ada perubahan. InsyaAllah, dengan izin Allah, aliya pasti sembuh..Nanti bagitau saya yer perkembangan aliya dari semasa ke semasa. sy pun tak sabar nak tau hasilnya,.


Baca Selanjutnya

PM Tolak Debat Mursyidul Am Pas

Asaslamualaikum...

PM telah menolak pelawaan Tok Guru Nik Aziz tuk berdebat kerana bagi PM, debat itu tidak akan berbuahkan hasil. Nik Aziz begitu bersungguh ingin mempelawa PM tuk berdebat mengenai perjuangan Islam..Aku rasa susah tuk mencapai persefahaman dalam pendebatan ni, kerana perjuangan UMNO dan PAS adalah berbeza. UMNO memperjuangkan Melayu dan PAS memperjuangkan ISLAM...Kalau lah kedua2 parti ni bergabung dan sama2 memperjuangkan Melayu dan Islam, rasanya itu adalah yg terbaik.
Kata-kata yang ingin dimasukkan ke dalam Read More.


Aku juga berpendapat yang UMNO menolak tuk berdebat kerana UMNO sendiri tahu, yang parti itu kurang memperjuangkan dasar2 Islam dalam pentadbirannya. Bukan nak kata aku sokong PAS sepenuhnya, tapi apa yang dikatakan oleh Tok Guru NIk Aziz itu ada betulnya..Aku hanya akan sokong perjuangan yang betul dan benar. Sebab bagi aku, kedua2 parti ini ada kepincangannya.Apa yang betul dari UMNO, aku sokong..Apa yang betul dari PAS, aku juga skong..Sebagai rakyat Malaysia, aku ingin bangsa Melayu dan agama Islam begitu utuh dan teguh di Malaysia.Sebagai sebuah negara Islam, bagi aku adalah penting dasar2 pentadbirannya berlunaskan hukum2 Islam sepenuhnya. Tapi banyak aspek yang perlu di ambil kira. Tak senang la nak mentadbir sesebuah negara ni. Bak kata Tok Guru Nik Aziz ''Kalau Melayu sahaja bukan ummah, kerana ummah adalah seluruh rakyat. Perjuangan ummah lebih bermakna dalam pakatan berbanding dengan perpaduan yang dianjurkan.'' Kalaulah Malaysia ni di tadbir berteraskan dasar2 Islam sepenuhnya, aku rasa masalah sosial tentu dapat di kurangkan secara drastik..

p/s: Ini adalah pendapat aku, sabagai rakyat Malaysia, aku bebas tuk menyuarakan pandangan sendiri kan! bLOG AKU..ikut suka aku lerrr...:)


Baca Selanjutnya

Klinik Desa Sura

Assalamualaikum..

Pagi ni aku ke Klinik Desa Sura, tuk buat kad bagi pemeriksaan kandungku yang ke dua ni..sampai dalam kul 9.30 pg. Nasib baik org tak ramai..duk kejap jer, terus sampai turn aku. cam ni la best, tak yah nak tunggu lama2. Mungkin musim ni tak ramai yang mengandung kot. selalunya klinik kanak2 ni asyik penuh jer orang mengandung dan yang datang tuk rawatan anak2..

Disebabkan aku kes baru so, take time gak la nak proses tu, macam2 yang di tanya oleh nurse, tu memang sepatutnya lah..dah keje dia. hubby ngan damia setia menanti dgn sabar. first buat urin test, then amik darah tuk result HB, fuuu, pedih la bila kena cucuk kat hujung jari ni. tersentak gak aku.bukan nak kata aku takut jarum, tapi pedih sikit la kalu kena cucuk kat ujung jari ni.. then masuk bilik pemeriksaan tuk check kandungan, breast dan tekak. everything ok. Alhamdulillah. lagipun takat ni, kandungan aku tak der masalah, cuma pendarahan di awal2 hari tu jer..pastu, nurse kata kena amik darah kat lengan lak, tuk check ada penyakit kelamin atau tak...Ishhh, takkkan lah ada ekkk..

Dua kali kena cucuk cos urat aku tak timbul sgt, tapi tak sakit langsung pun..Nurse2 kat sini semua baik2 dan peramah, hati aku pun senang di layan begitu. Sesetengah nurse tu ada yg garang tau, nurse gak ucap tahniah kat aku pasal awal2 dah dtg report pasal kehamilan, jadi apa2 masalah dapat di kesan awal2.. Alhamdulillah, semua pemeriksaan okey dan berjalan lancar, 28 bulan dpn lak kena dtg.. almost 1 hour baru aku siap, hubby tersengih2 jer sambil tunggu aku, damia pun tak byk karenah.pastu kitaorg g balai polis, bayar saman..he3 bulan lepas la kami kena saman pasal tak pakai tali keledar..Kena RM40. padam muka kami kan...he3.


Baca Selanjutnya

Balik Kampung Kejap

Assalamualaikum...

Pukul 10 pagi tadi aku dah selamat sampai Dungun..Bertolak dr kampung kul 6.30pg. Walaupun 2 hari jer balik bercuti ke kampung, puas hati gak rasanya. Tujuan utamanya, balik menziarahi mak sedara hubby yg sakit tenat. Sepanjang perjalan td anakku tidur jer.. Aku pun terlelap gak sekejap, yg tak tahan nyer asyik rasa mual jer dalam keta. sampai jer umah terus termuntah... Sakit urat2 perut ni di buatnya.

Tak sabar gak nak online, rindu kat blog aku.. Kat kg Sempat gak makan durian kunyit (yg kuning2 dan lemak rasanya), puas hati leh makan durian tu, RM8 sekilo, hubby beli la 2 biji..dah aku mengidam sgt nak makan..ada sesetengah tempat harga durian ni mencecah RM18 sekilo..mahal nyerrr..tapi sekali sekala dpt makan, apa salahnya erkkk.. Tapi keinginan tuk makan pulut durian lum kesampaian.


Baca Selanjutnya

Langit Tidak Selalunya Cerah


"Kelam malam sepi melamar kerinduan
Tak terpadam ingatanku terhadapmu
Dan pada siapa harus ku adukan
Resah ini kian menghimpit perasaan

Dan seandainya kasihmu mekar bagai dulu
Pasti tidak aku terbelenggu begini
Bukan salah aku retak semua ini
Berpunca darimu bertikam lidah
Lalu punah

Tak dapat ku bayangkan
Tuturmu bagai sembilu
Mencakar hati ini
Tanpa simpati di hati
Ingin rasanya
Ku laungkan rasa kecewa

Kekasih lupakan sejarah
Cinta kita baja dulu
Di manakah kau campakkan
Cintaku yang pernah kau sanjungi
Oh mengapa
Semua ini berlaku
Sedangkan aku sedikit pun tak pernah curang
Terhadapmu"

p/s: Kegembiraan tidak selalunya kita rasai, kdg kala kita berduka di atas apa yg menimpa... Adakah kemaafan mampu mengubah segalanya???

Sembilu; Ella


Baca Selanjutnya

Amalan Suami Ketika Isteri Megandung

Assalamualaikum..

Bukan isteri saje yang perlu menjaga tingkah laku semasa hamil, suami juga perlu berubah sikap dan mengamalkan amalan2 yang mengikut hukum islam. Tak semestinya ketika isteri hamil sajer tp setiap hari pun kita suami isteri perlu bersikap ke arah yang lebih baik..

Amalan isteri dan suami ketika isteri mengandung sedikit sebanyak akan mempengaruhi anak yang sedang di kandung... Banyak maklumat mengenai amalan suami ketika isteri mengandung ni dalam blog Atie A.Razak. Tq. Sy sekarang dah hamil 2 bulan dan berharap suami juga dapat mengamalkan amalan2 berikut..Bukan semasa sy hamil jer..tapi adalah elok di jadikan amalan seharian..

Kita mengharapkan dapat anak yg baik, soleh, berilmu dan bertakwa..tetapi dengan harapan sajer tak mungkin akan dapat anak seperti itu. Kita perlu sentiasa memanjatkan doa pada Allah S.W.T dan membuat amalan2 yang mengikut lunas2 Islam.


Baca Selanjutnya

Bayi di Lahir Tanpa Alat Kelamin

Assalamualaikum...

Kat Kangar pada hari ni, seorang bayi di lahirkan tanpa mempunyai alat kelamin..Bayi itu juga tidak memiliki ibu jari tangan kanan, telinga kanan dan cacat pada kelopak mata... Ya Allah kesiannya kat bayi tu, takut aku mendengarnya,. Almaklum la aku jg sdg mengandung, ibu mana yang tak takut kejadian mcm tu berlaku pd kandungan mereka.. Besar sungguh ujian yang Allah berikan pada ibu bapa bayi tu...Aku berharap ibu bapa bayi itu byk2 la bersabar, mungkin ada hikmah di sebalik kejadian ni. Sesungguhnya Allah amat sayang pada insan yang di beri ujian olehNya.

KANGAR 16 Jun — Seorang bayi didapati dilahirkan tanpa memiliki alamat kelamin dan mempunyai kecacatan lain pada anggota badannya.

Muhammad Nabil Mustaqim bin Rodzake yang dilahirkan pada 10 Ogos tahun lalu di Hospital Tuanku Fauziah (HTF) juga tidak memiliki ibu jari tangan kanan, telinga kanan dan cacat pada kelopak mata.

Dia diberi nama berdasarkan jantina lelaki kerana ujian DNA mengesahkan bahawa bayi itu lebih bersifat kelakian.

Sehubungan itu timbul kerisauan yang amat mendalam dihati kedua ibu bapa bayi malang ini.

“Saya sayu memikirkan masa depannya jika dia makin membesar tanpa kemaluan dan tekanan emosi yang pasti dialaminya,” kata ibu bayi berkenaan, Zatul Bazamah Abd Rahman, 26, dari Kampung Batu Lima dekat sini. - Bernama


Baca Selanjutnya

Mati Sebelum Sempat Mencuri

Assalamualaikum..

Di sini aku nak berkongsi satu cerita yang unik bg aku dan kejadian ni jarang skali berlaku dan mungkin korang jg tak pernah dgr kan. Kes ni berlaku di Dungun, Terengganu dan ada di paparkan dalam akhbar Sinar Harian.

Alkisahnya, ada sebuah rumah yg didiami oleh seorang guru yg tinggal keseorangan..Pada satu malam tu ada la seorang mamat dgn niat tuk mencuri dlm rumah guru td, dan si pencuri tu pilih tuk masuk dalam umah tersebut melalui bawah rumah. Si malang tu kopek lantai kayu dan masuk. Nak di jadikan cerita dan mungkin ajal dia kat situ, si pencuri td terlekat bahagian leher kat lantai kayu tu..di sebabkan dah tak bleh bernafas maka, meninggal la si pencuri tu dlm keadaan yang mengaibkan.. Kepala dah dalam umah dan badan plak masih di bwh umah..Kesian jgk ekk..

Sesungguhnya Allah Maha Kuasa, Mintak2 la si pencuri td sempat mintak ampun yeee...Walau di mana saja kita berada, di harap kita sentiasa berhati2 kerana si pencuri ni sentiasa memerhatikan kita dan menunggu peluang di atas kelalaian kita.


Baca Selanjutnya

Terima Kasih Buat Pengunjung blogku

Assalamualaikum...

Aku ni baru jer blajar2 jadik blogger.. Byk lagi benda yang tak reti. Nasib baik la ada yang sudi mengajar aku..Mula2 putus asa gak, bila dah create blog dah byk post artikel..(5-6 jerr) masih tak der pengunjung.. Tapi aku tulis gak, ibarat diary la, kalau free tu leh tulis artikel dan sama2 kongsi pendapat dgn kawanku yg baru gak join jd blogger ni...mak mah

Patut la tak der pungunjung, sbb aku pun tak kunjung blog org dan tak promote blog sendiri.. Camner org nak jengah blog aku kan Hehehehe.. (mmmm..malu kat diri sendiri). Aku pun rajin2 la jengah blog org lain dan mula cari kenalan dan dalam masa yg sama aku pun turut la promote blog aku yg tak seberapa ni...Mujur la ada jgk yang sudi menengah..Makasih byk2 yeee.

Hubby ku kata aku bebas tulis apa sajer dlm blog ni, asal tak melampaui tatasusila seorang blogger. Jadi maap la yee para pengunjung kalau topik dlm blog aku ni dah jd mcm rojak..Ikut suka aku la kan nak tulis apa2 pun..Dah blog aku He3...Anyway minat aku dalam bidang ni makin lama dah makin melonjak. Tambah2 kalau pengunjung dah makin bertambah..Terima kasih la kat korang yang telah menaikkan semangat aku utk terus bergiat sebagai seorang blogger..


Baca Selanjutnya

Pendarahan Pada Kehamilan Trimester Pertama

Pendarahan adalah salah satu kejadian yang menakutkan selama kehamilan---Apakah normal mengalami pendarahan pada trimester pertama kehamilan?


Pendarahan adalah salah satu kejadian yang menakutkan selama kehamilan. Pendarahan ini dapat bervariasi mulai dari jumlah yang sangat kecil (bintik-bintik), sampai pendarahan hebat dengan gumpalan dan kram perut .


Apakah normal mengalami pendarahan pada trimester pertama kehamilan?

Pendarahan pada awal kehamilan tidak selalu Normal, tapi hal ini sering terjadi hampir pada 30% kehamilan. Dan separuh dari wanita yang mengalami pendarahan pada awal kehamilan dapat tetap meneruskan kehamilannya dan melahirkan bayi yang sehat.

Pendarahan dalam jumlah yang sangat sedikit / bintik-bintik pada awal kehamilan bisa merupakan hal yang normal yang disebut sebagai pendarahan karena implantasi embrio pada dinding rahim yang menyebabkan dinding rahim melepaskan sejumlah kecil darah biasanya terjadi sekitar kehamilan minggu ke 7-9 dan hanya terjadi satu atau dua hari saja.

Banyak wanita juga mendapatkan bintik/bercak pendarahan setelah hubungan seksual, atau mengangkat barang yang berat, atau karena aktivitas yang berlebihan hal ini karena servik mengandung lebih banyak pembuluh darah dan pelebaran pembuluh darah selama kehamilan ini. Untuk hal ini batasilah aktivitas anda sampai bercak pendarahan hilang.

Tetapi pendarahan atau bercak pendarahan selama trimester pertama kehamilan ini, dapat juga merupakan tanda ancaman keguguran. Ada dua hal medis yang harus dipertimbangkan ketika terjadi perdarahan pada trimester pertama kehamilan yaitu Keguguran atau Kehamilan Ektopik. Anda kemungkinan mengalami Keguguran jika perdarahan menjadi hebat ( lebih dari 1 gelas), biasanya sering disertai dengan kram perut. Kadang juga disertai keluarnya bekuan darah atau jaringan fetus. Sedangkan gejala untuk kehamilan ektopik adalah pendarahan vagina disertai rasa sakit perut bagian bawah pada satu sisi.

Walaupun, bercak pendarahan (spotting) pada trimester pertama kehamilan adalah hal yang tidak terlalu aneh (sering terjadi pada 30% kehamilan) tapi anda sebaiknya memberitahukan dokter anda tentang hal ini sehingga dokter dapat memonitor dan mengantisipasi komplikasi kehamilan lainnya .

Dan hubungi dokter anda SEGERA jika terjadi pendarahan banyak, kram yang hebat, sakit perut bagian bawah yang terus menerus atau timbul demam/panas tubuh. Semua ini dapat menjadi tanda terjadinya ancaman keguguran atau komplikasi lain seperti kehamilan ektopik.

Biasanya dokter akan melakukan pemeriksaan Doppler untuk mendengarkan detak jantung janin dan atau USG. Untuk memastikan diagnosa.

Jika anda masih kuatir dan bingung dengan pendarahan yang anda alami ini, ungkapkan apa perasaan dan pikiran anda kepada dokter anda.

Karena kehamilan, persalinan dan mendapatkan seorang bayi adalah salah satu peristiwa indah dan luar biasa dalam hidup anda, jadi binalah komunikasi yang baik dengan dokter anda, sehingga anda memiliki kehamilan dan persalinan yang sehat dan menyenangkan.

© Dr.Suririnah-www.InfoIbu.com


Baca Selanjutnya
Blog Widget by LinkWithin